Haydar Akyazı etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Haydar Akyazı etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

6.04.2016

Makro ve Mikro KPSS Destekli Çözümlü Sorular

Makro ve Mikro KPSS Destekli Çözümlü Sorular




Soru 1-) Bir ülkenin para biriminin ulusal sınırlar içerisinde enflasyon nedeniyle değer yitirmesi sonucu, ülkenin para biriminin değerinin yabancı paralar karşısında değerinin ayarlanması ve bu nedenle ülkenin yerel para birimi cinsinden döviz kurlarının değer kazanması sürecine ne ad verilir?


A) Resesyon
B) Depresyon
C) Durgunluk


D) DevalüasyonDevalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Bu yolla ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatı da aşağı çekilmiş olur.

E) Revalüasyon
Soru 2-) Aşağıdakilerden hangisi talebi değiştiren faktörlerden biri değildir?


A) Tamamlayıcı malların fiyatındaki değişim
B) Rakip malların fiyatlarındaki değişim
C) Tüketicinin parasal veya nominal gelir seviyesi

D) Üretim teknolojisindeki gelişmeler

E) Toplumun ortak beğeni ve alışkanlıklarındaki değişiklikler

Soru 3-) Aşağıdakilerden hangisi arzı etkileyen faktörlerden biri değildir?


A) Üreticilerin sayısı

B) Malın miktarı

C) Diğer malların fiyatları
D) Firmanın amaçları
E) Gelecek ile ilgili beklentiler

Soru 4-) Bir bağımsız değişkendeki yüzdesel değişimin, arz veya talep miktarı bağımlı değişkenleri üzerinde ne oranda bir yüzdesel değişim yarattığını hesap etmemizi sağlayan, o malın arz veya talep miktarının bağımsız değişkene olan hassasiyetini ölçmemizi sağlayan kavrama ne ad verilir?


A) Arz eğrisi
B) Üretim imkanları eğrisi
C) Arz fonksiyonu

D) Esneklik

E) Phillips eğrisi

Soru 5-) Üreticilerin, fiyat değişmelerine karşı arz miktarında gösterdikleri duyarlılığın ölçüsü aşağıdakilerden hangisidir?


A) Arz eğrisi
B) Üretim imkanları eğrisi
C) Arz fonksiyonu

D) Arz esnekliği

E) Phillips eğrisi

Soru 6-) Aşağıdakilerden hangisi Tam Rekabet Piyasası’nın özelliklerinden biri değildir?


A) Piyasada az sayıda alıcı ve satıcı vardır.

B) Alıcı ve satıcılardan bir kısmının piyasadan çekilmesi, piyasa dengelerini etkileyecek sonuç yaratmaz.
C) Ne alıcıların, ne de satıcıların malın piyasa fiyatını tek başlarına değiştirebilme gücü yoktur. Bu nedenle, Tam Rekabet Piyasası'nda fiyat sabit bir değerdir.
D) Mallar homojendir ve bölünebilir olma özelliği taşırlar.
E) Piyasa şeffaftır; saydamdır. Tüketiciler piyasa ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilmektedirler.

Soru 7-)

I. Tam rekabet piyasası, özellikle tam rekabet bağlamında, piyasada çok sayıda firmanın bulunduğu ve tek başına hiçbir alıcının ve tek başına hiçbir satıcının, piyasada oluşan fiyatı etkileyemediği piyasa çeşididir.
II. Monopol piyasasında az sayıda firma vardır.
III. Monopollü rekabet, içinde farklılaştırılmış fakat birbirinin yerini kolayca alabilen malları üretip satan çok sayıda firmanın var olduğu piyasa çeşididir.


Yukarıdaki ifadelerden hangisi / hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I, II

D) I, III

E) I, II, III

Soru 8-) İçinde farklılaştırılmış fakat birbirinin yerini kolayca alabilen malları üretip satan çok sayıda firmanın var olduğu piyasaya ne ad verilir?


A) Tam rekabet
B) Oligopol
C) Piyasa ekonomisi
D) Tekel

E) Monopollü rekabet

Soru 9-) Her ülkenin merkez bankasının çeşitli makro hedefleri gerçekleştirmek ve/veya çeşitli makro sorunlara çözüm yaratmak amacıyla çeşitli parasal araçlar vasıtası ile uyguladığı politikaya ne ad verilir?


A) Para Politikası

B) Maliye Politikası
C) Enflasyonist Politika
D) Deflasyonist Politika
E) Kamu Politikası

Soru 10-) Aşağıdakilerden hangisi para politikası araçlarından biridir?A) Zorunlu Karşılıklar Oranı
B) Disponibilite Oranı
C) Reeskont Oranı
D) Açık Piyasa İşlemleri

E) Hepsi

Soru 11-) Aşağıdakilerden hangisi M2 para arzını ifade etmektedir?

A) Dolaşımdaki Para (Dolaşıma Çıkmış Banknot+Madeni Para- Banka Kasaları) + Vadesiz Ticari Mevduat + Vadesiz Tasarruf Mevduatı + Vadesiz Diğer Mevduat + TCMB'deki Mevduat

B) M1 Para Arzı + Vadeli Ticari Mevduat +Vadeli Tasarruf Mevduatı + Vadeli Diğer Mevduat

C) M2 Para Arzı + Döviz Tevdiat Hesapları
D) M2 Para Arzı + Resmi Mevduat
E) M3A Para Arzı + TCMB'deki Diğer Mevduat

Soru 12-) Bir ulusal ekonomide, fiyatlar genel seviyesinin veya düzeyinin düzenli ve sürekli olarak artması veya yükselmesi sürecine ne ad verilir?

A) Resesyon
B) Depresyon

C) Enflasyon

D)Devalüasyon



E) Revalüasyon

Soru 13-)

I. Konsolide Bütçe Harcamaları'nın Konsolide Bütçe Gelirleri'nden fazla olması halinde ortaya çıkan eşitsizliğe bütçe açığı denmektedir.
II. Bütçe açığı, özünde bütçe harcamalarının bütçe gelirleri tarafından finanse edilemeyen bölümüdür.
III. Bütçe açığının finansmanından Hazine Müsteşarlığı sorumludur.
IV. Bütçe açığı bütçe gelirleri ile finanse edilemeyen harcama anlamına gelir ve bu harcamanın yapılması için borçlanma yoluyla kaynak yaratılması gereklidir.Yukarıdaki ifadelerden hangisi / hangileri doğrudur?
A) I, II
B) I, III
C) I, IV
D) I, II, III

E) I, II, III, IV

Soru 14-) Konsolide Bütçe Harcamaları'nın Konsolide Bütçe Gelirleri'nden fazla olması halinde ortaya çıkan eşitsizliğe ne ad verilir?

A) Bütçe Fazlası

B) Bütçe Açığı

C) Denk Bütçe
D) Borç Stoğu
E) Kamusal Açık

Soru 15-) Bütçe açığının finansmanından hangi kurum sorumludur?

A) Merkez Bankası
B) Defterdarlık

C) Hazine Müsteşarlığı
D) Yerel Yönetimler
E) Mahalli İdareler

Soru 16-) İç borç stokunun faiz, vade ve itfa şeklinden herhangi birini değiştirme işlemine ne ad verilir?

A) Konsolidasyon

B) Konversiyon
C) Millileştirme
D) Resesyon
E) Revizyon

Soru 17-) Aşağıdakilerden hangisi sömürgeci devlet anlayışının iktisadi davranış şeklini ifade eden akımdır?
A) Fizyokrasi
B) Keynesyen Ekonomi

C) Merkantilizm
D) Emperyalizm
E) Klasik Düşünce

Soru 18-) Gelir düzeyi ne olursa olsun yapılması zorunlu olan yatırımlara ne ad verilir?

A) Otonom Yatırım

B) Uyarılmış Yatırım
C) Ortalama Yatırım
D) Marjinal Yatırım
E) Kamu Harcamaları

Soru 19-) Aşağıdakilerden hangisi enflasyon kavramının tanımıdır?

A) Bir ulusal ekonomide, fiyatlar genel seviyesinin veya düzeyinin düzenli ve sürekli olarak artması veya yükselmesi sürecidir.

B) Ülkenin para birimi değer kazandığında, yabancı paralarının döviz kuru cinsinden değer yitirmesi sürecidir.
C) Ülkenin yerel para birimi cinsinden döviz kurlarının değer kazanması sürecidir.
D) Yabancı paralarının döviz kuru cinsinden değer yitirmesi sürecidir
E) Para biriminin, diğer paralar ve altına serbestçe dönüştürebilmesidir.

Soru 20-) Aşağıdakilerden hangisi enflasyon çeşitlerinden biri değildir?
A) Borçlular zarar eder
B) Tüketim artar

C) Alacaklılar karlı çıkar

D) İstihdamda azalmaya neden olur
E) Ücretlerde azalmaya neden olur

Soru 21-) Üretim kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Mal ve hizmetlerin ortaya çıkarılması sürecine üretim denir.

B) Üretim faaliyetleriyle şekil, yer, zaman ve mülkiyet faydası oluşturulur.
C) Üretim malı, ihtiyaçları doğrudan tatmin etmeyen her çeşit hammadde, makine vb. mallardır.
D) Üretilen malların bir kısmı ileride kullanılmak üzere bozulmadan saklanıyorsa, saklanan bu kısma "stok" adı verilir
E) Doğal kaynaklar üretim faktörleri arasında yer almaz.

Soru 22-) Aşağıdakilerden hangisi deflasyonun etkilerinden biri değildir?
A) Cari fiyatlarla GSMH

B) Reel GSMH

C) Nominal GSMH
D) Kişibaşına GSMH
E) Hiçbiri

Soru 23-) Bir yıl içerisinde bir ulusal ekonomide üretilen mal ve hizmetlerin toplam katma değerine, ithalattan elde edilen vergi gelirleri ve net dış âlem faktör gelirlerinin eklenmesi ile bulunan değere ne ad verilir?
A) Cari fiyatlarla GSMH
B) Reel GSMH
C) Nominal GSMH
D) Kişibaşına GSMH

E) GSMH

Soru 24-) Kısa bir zaman dilimi için ekonomik büyümede meydana gelen gerilemeye ne ad verilir?

A) Resesyon

B) Depresyon
C) Durgunluk
D) Devalüasyon
E) Revalüasyon

Soru 25-) Ekonominin durgunluğun yaşandığı bir ortamda yüksek bir enflasyon ve işsizliği de beraber yaşaması sürecine ne ad verilir?

A) Resesyon
B) Depresyon

C) Stagflasyon

D) Devalüasyon
E) Revalüasyon





İktisat Çözümlü Çıkmış Sorular


1. Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörlerinden biri değildir?

A) Emek

B) Doğal kaynaklar

C) Faiz

D) Sermaye

E) Girişim



2. Bir firmanın, üretimini durdurduğu zaman katlanacağı toplam maliyetler aşağıdakilerden hangisine eşittir?



A) Değişken maliyet

B) Marjinal maliyet

C) Sabit maliyet

D) Sıfır

E) Maksimum maliyet



3. Durgunluk içinde enflasyon ve işsizliğin olduğu konjonktüre ne ad verilir?



A) Stagflasyon

B) Deflasyon

C) Dezenflasyon

D) Depresyon

E) Konsolidasyon



4. Tüketim eğilimindeki düşüşün uzun vadede toplam tasarrufların azalmasına yol açmasına ne ad verilir?



A) Hızlandıran prensibi

B) Çoğaltan mekanizması

C) Likidite tuzağı

D) Tasarruf paradoksu

E) Depresyon



5. Bu Soru İptal.



6.Tasarruf Paradoksu edebilmek için I nolu kutuda belirtilen alana aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?



A) Düşük yatırım

B) Düşük faiz

C) Fiyatlarda artma

D) Yüksek vergiler

E) Yüksek parasal genişleme



7.Talep enflasyonunun göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?



A) Toptan eşya fiyat indeksi

B) Ücretliler geçinme indeksi

C) İmalat sanayii fiyat indeksi

D) Üretici fiyat indeksi

E) Tüketici fiyat indeksi



8.Aşağıdakilerden hangisi maliyet enflasyonuna yol açan nedenlerden biridir?



A) Eğitim seviyesi

B) Hükümetin kamu harcamalarını emisyon yolu ile finanse etmesi

C) Ara madde-hammadde gibi girdilerin fiyatlarındaki artışlar

D) Nüfus artış oranı

E) Tüketim kalıplarındaki değişmeler



9.Aşağıdakilerden hangisi maliyet enflasyonunun göstergesi olarak kullanılabilir?



A) Toptan fiyat indeksi

B) Geçinme indeksi

C) Tüketici fiyat indeksi

D) Kazanç indeksi

E) Üretici fiyat indeksi



10. Kamu açıklarının finansmanı amacıyla finansal sistemden kullanılan kaynağın artması ve bu nedenle reel kesimin kullanabileceği fon miktarının azalmasına ne ad verilir?



A) İkame etkisi

B) Crowding-out (dışlama) etkisi

C) Tobin etkisi

D) Gelir etkisi

E) Servet etkisi



11. Çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu ve bunların hiç birinin tek başına fiyatı etkileyemediği piyasa türü aşağıdakilerden hangisidir?



A) Monopollü rekabet

B) Tam rekabet

C) Eksik rekabet

D) Oligopol

E) Monopol



12. Vadesi yakın ve/veya kısa olan kamu borçlarının uzun süreli veya süresiz bir borç şekline dönüştürülmesi süreci aşağıdakilerden hangisidir?



A) Konsolidasyon

B) Transfer harcamaları

C) Takas

D) Swap

E) Tahkim



13. Aşağıdakilerden hangisi bütçenin transfer ödemeleri kalemi içerisinde yer alır?



A) Etüt ve proje giderleri

B) İç borç faiz ödemeleri

C) Taşıt alım ve onarım giderleri

D) Sağlık giderleri

E) Personel giderleri



14. Bütçe açığının finansmanını kolaylaştırmak amacıyla, iç borç stokunun faiz, vade ve itfa şeklinden herhangi birini değiştirme sürecine ne ad verilir?



A) Döner sermaye

B) Kâr transferleri

C) Emisyon

D) Konversiyon

E) İşletme sermayesi



15.Aşağıdakilerden hangisi Merkez Bankasının para politikası araçlarından biri değildir?

A) Reeskont oranı

B) Disponibilite oranı

C) Açık piyasa işlemleri

D) Yeniden değerleme oranı

E) Zorunlu karşılıklar oranı




CEVAPLAR: 1. C 2. C 3. A 4. D 5. E 6. A 7. E 8. C 9. E 10. B 11. B 12. A 13. B 14. D 15. D

8.11.2014

KTÜ Haydar Akyazı Mikro İktisat 1. Vize Sorularu

Qx = 200-0,4Px+1,2Py+0,8m

Px= 10 Py=10 m=10    ise;

a) ep=? , em= ? , eç= ?
b) Bulduğumuz bu katsayılara göre x malı nasıl bir maldır ve x ile y arasında nasıl bir ilişki vardır?
c) Bulduğunuz eç katsayısından yararlanarak x 'in fiyatının düşmesi halinde y malının talebinde nasıl bir değişme olur. (Şekil Yardımıyla Açıklayın.)
d)Bulduğunuz talebin çapraz esnekliğe göre Engel Eğrilerini Çizin.
e)Bulduğunuz talebin fiyat esnekliğini dikkate alarak x malının fiyatının düşmesi halinde üreticinin ve firmanın geliri artar diyebilir miyiz? Neden?
f)Her bir katsayıyı dikkate alarak başlangıç talebi ne şekilde değişir. (Artış veya azalışı belirtin.)







CEVAPLAR

a)

-0,4 x 10/216 =ep
0,8 x 10/216 =em
1,2 x 10/216 =eç

b)

X malı zorunlu maldır çünkü;

ep ; 0<ep<1 arasındadır.
em; 0<em<1 arasındadır.

eç>0 olduğu için de X ile Y malları ikame mallardır.

c)


d)



















e) ep= -0,02

P düşerse TR artarmı ?

Artmaz çünkü esneklik 1 den düşük ise firma gelirini arttırmak için fiyatları yükseltmelidir.

f) YOK :)



Prof. Dr. Haydar Akyazı'nın Muhtemel sorabileceği sorular: (2014 Güz 1. Vize)


1- Tamamlayıcı mallarda (Otomobil ve Benzin) Benzinin fiyatının artması halinde otomobilin Talebinde nasıl bir değişme olur.(Grafikle gösteriniz.)



2- Bir tüketicinin gelirinin artması;

a) Tüketicinin Üstün mallara olan talebini hangi yönde değiştirir. Şekil Yardımıyla açıklayınız.
b) Tüketicinin Fakir mallara olan talebini hangi yönde değiştirir. Şekil Yardımıyla açıklayınız.


3-  Q = 100 - 0.8P Talep denklemini baz alarak Ters Talep Denklemini Bulun.

Q = 100 - 0.8P

0,8P = 100 - Q

P = 100/0.8  -  1/0.8 Q  =>  P = 125 - 1,25Q Ters Talep Fonksiyonu.


4- Arzı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

-Malın kendi fiyatı
-Diğer malların fiyatı
-Üretim faktörlerinin fiyatı (emek,sermaye gibi)
-Üreticinin geliri
-Vergiler
-Subvansiyonlar
-Gelecekteki gelir beklentisi
-Gelecekteki fiyat beklentisi

5- Arz kanununun istisnası hangisidir? Bu arz doğrusu üzerinde İkame etkisiyle gelir etkisi arasında nasıl bir ilişki vardır. (Şekil Yardımıyla Gösteriniz.)


Tersine dönen emek arz eğrisi, Arz kanununun istisnasıdır. Bu arz eğrisinin üst kısmında da gördüğünüz gibi Gelir Etkisi > İkame Etkisidir.


6- Tamamlayıcı mallarda ve İkame mallarda birbirini arz yönünden etkileyecek şekilde de soru sorabilir.

mesela: Birbirinin ikamesi olan Mısır ve Patates Ürünlerinden, Patatesin Fiyatı artarsa Mısırın arzı ne olur?

bunu talepte görmüştük örneklerden en baştaki c şıkkı olan soruda taleplisini görmütük şimdi de arza göre soruyor şu şekilde yapılır.


aynı şekilde tamamlayıcı malların arzı etkileyebileceği soruyuda sorabilir.
Tamamlayıcı iki maldan birinin fiyatı artarsa diğerinin arzı ne olur? tarzında bir soru da gelebilir.



7- Advolorem Vergi Arz doğrusunu nasıl etkiler şekil yardımıyla gösteriniz.


Advolorem vegi arzın eğimini etkiler ve eğimsel bir kaymaya sebep olur

8- Spesifik vergi arz doğrusunu nasıl etkiler şekil yardımıyla gösteriniz.

Spesifik vergi Arz doğrusunu paralel olarak sola kaydırır. Eğimde bir değişiklik yapmaz.

Ayrıca bu ikisi arasındaki farkı da sorabilir. Spesifik vergi ile Advolorem vergi arasındaki fark nedir? tarzında. Ayrıca unutmayın Vergilerde arz her zaman sola kayar.


9- Piyasa Denge değişmeleriyle ilgili bir soru kesin gelir. Mesela;

-Arz ve talep artarsa denge nasıl değişir.
-Arz artıp talep azalırsa denge nasıl değişir.
-Arz sabit kalıp Talep artarsa Denge nasıl değişir...

gibi gibi...

Arzın ve Talebin aynı anda arttığı ve Arzın artıp Talebin azaldığı durumlar aşağıdaki grafiklerde.

b şekli Arzın ve Talebin aynı anda arttığı durum.
c şekli ise Arzın artıp Talebin azaldığı durum.

tabi bu grafikler aynı oranda artıp aynı oranda azalmaları gösteriyor. Hoca belirtmeye de bilir. Arzın ve talebin arttığını ama arzın talepten daha çok arttığını gösteren bir grafik çizmenizi isteyebilir. Bu mantıkla çözebileceğinize inanıyorum. Ama Haydar Hoca bu dikkat eder oranları iyi koruyun ve grafikler düzgün bir şekilde çizilmiş olsun.


10 - Esneklik sorularında iki çeşit soru var:

birincisi; Q = 200 - 0.5P denklemi verilmiştir P= 40 ise ep=?

ikincisi; 
P1= 10                 P2= 12
Q1= 500              Q2= 300               ise ep?

ep= (DeltaQ/DeltaP) x (P/Q) formulunden yararlanarak yapıcaz

1. durumdan şu şekilde yararlanırız.

formuldeki (DeltaQ/DeltaP) aynı zamanda "Eğim" e eşittir. Eğimi de denklemden kolaylıkla buluruz. Çünkü normal talep fonksiyonunda eğim "P" nin önündeki değerdir. Yani Sorumuzda '-0.5' dir.
P miz soruda verilmiş zaten denklemde yerine koyarak Q değerinide bularak esnekliği buluruz.

-0.5 x (40/180) = -0.111 çıkar esneklik

2. Durumu da şu şekilde çözeriz.

Formulde verilen (DeltaQ/DeltaP) değeri şuna eşittir.

DeltaQ = Q2-Q1
DeltaP = P2-P1    bu iki değerleri birbirine böleriz ki soruda bunlar verilmiş zaten.

(-200/2) x (10/500) = -2 çıkar esneklik


Not: Aynı soruyu Ters talep denklemini vererek de sorabilir. Ters Talep denkleminde dikkat etmeniz gereken bir şey var.

P= 100-2Q ise Bu ters talep fonksiyonudur. Bu denklemin eğimi de Q değerinin önündekiyle buluyoruz. Şöyle ki [eğim = 1/(Q'nun önündeki)]

11-   Qd= 100-3P  ,   Qs = -10 +2P ise Üretici Rantını ve Tüketici Rantını bulunuz. (Şekil Yardımıyla gösteriniz.)



Gerekli işlemler yapılarak arz ve talep doğruları bulunur. bulduğunuz bu değerler yardımıyla da TR ve ÜR bulunur.

TR, şekilde de gösterildiği gibi denge fiyat noktasının üstü ile talep doğrusu ve dikey eksen arasındaki alandır, bu alan da üçgenin alanı yöntemiyle bulunur yani; (34x11,33) / 2 = TR

ÜR de bu şekilde bulunacak;

(17x34) / 2 = ÜR olacak.

Eğer Talep doğrusunu ve Arz doğrusunu oluşturamıyorsanız. Şöyle yapın. ilk önce talep doğrusunda P ye 0 verip Q'yu sonra da Q'ya 0 verip P'yi bulun. sonra da noktaları birleştirin.

Arz doğrusu içinde aynı şekilde, ilk önce talep doğrusunda P ye 0 verip Q'yu sonra da Q'ya 0 verip P'yi bulun. Noktaları birleştirin. Daha sonra denge noktalarını bulmak için de denklemleri birbirine eşitleyin.

100-3P  = -10 +2P  , 5P = 110  , P = 22 bu denge fiyatı. Denge miktarını bulmak içinde Arz veya Talep fonksiyonunda, fark etmez bu P değerini yerine koyarak Q değerini bulun.

12- Bütçe Doğrusunu Kaydıran Etmenler Nelerdir. Bu etmenler bütçe doğrusunda nasıl bir kaymaya sebep olur?

a - Gelir değişirse Bütçe doğrusu değişir.
b- fiyatlar değişirse Bütçe doğrusu değişir.

Gelirin değişmesi bütçe doğrusunu paralel olarak kaydırırken, fiyatlardaki bir değişme BD'nun eğimini değiştirir.

Bu soruda şekil de isteyebilir. anlattıklarımdan yararlanarak bu grafikleri rahatlıkla oluturabilirsiniz.

13- Tüketici dengesi nasıl oluşur? Tüketici dengesi ne zaman değişir?

Tüketici dengesi, Bütçe doğrusuyla farksızlık eğrisinin kesiştiği noktada oluşur.
Tüketici dengesi, Farksızlık eğrisinin konumunun değişmesiyle ve Bütçe doğrusunun kaymasıyla değişir.

Benden bu kadar :) Kolay Gelsin Hepinize.. Eksik veya yanlış gördüğünüz noktaları yorum atarak bildirmenizi rica ediyorum. Ayrıca sorunuz varsa da mesaj olarak atarsanız yardımcı olabilirim.

3.05.2014

Mikro ve Makro Karma Sorular (KPSS destekli)

Genel Ekonomi Çözümlü Sorular

SORU 1: Üretim faktörlerinden Emek'e ödenen fiyat aşağıdakilerden hangisidir?A) Faiz
B) Kâr
C) Rant
D) Gelir
E) Ücret


ÇÖZÜM: Üretim faktörlerinin gelirleri:
Emek-ücret
Sermaye-faiz
Doğal kaynak-rant
Girişimci-kâr'dır.
Doğru Cevap E şıkkıdır.