Durbin-Watson Testi Soruları - Ekonomizm

23.04.2014

Durbin-Watson Testi Soruları

TEST 18 - 24. Soru

arkadaşlar burada DW nin formülünü bilip iyi yorumlarsanız bu soruyu cevaplarsınız. neydi formül (Hata terimlerinin devresel farklarının kareleri toplamı / Hata terimlerinin kareleri toplamı)
burada hata terimleri verilmiş

epsilon t         = 1 , 3 ,-1 ,-3 ,0 ,2 ,-3
epsilon t-1     =  – , 1 ,3 ,-1 ,-3 ,0 ,2

      olur. sonra bunları birbirinden çıkartıp tek tek karelerini toplarız. bulduğumuz bu değer üst tarafa yazılır bölümün alt tarafına ise epsilon t lerin karelerini tek tek alıp toplayara yazarsak cevap çıkar.

 r = 0.25/0.50 
olacak şekilde hesaplanır o da r= 0.50 dir sonra şu denklem kullanılarak DW bulunur

r=1- DW/2 denklemde değerler yerine koyulup işlem yapılırsa cevap bulunur.. 0.50= 1 – DW/2  , DW= 1

Cevap A

TEST 19 - 8. Soru


ardışık bağıntı sayısı (r) değeri zaten verilmiş formülümüz belli r=1-DW/2 de verilen değerler yerine koyulduğu zaman sonuç çıkacaktır.
-0.83=1-DW/2 ise DW= 3.66
Cevap D

TEST 11 - 23. Soru


bu soruda DW istatistiğinin formulünü bilmelisiniz. formul resimde kalemle yazılmış olanlardan alttakini üsttekine böleceksiniz. (yani epsilon t – epsilen t-1 in kareleri toplamını/ epsilonların kareleri toplamına böleceksiniz).
soruda anlatılan hata terimleri kareleri toplamını zaten çözmek kolayda belkide ilk defa duyduğumuz hata terimlerinin birincil devresel farklarının kareleri kalemle yazılmış olan denklemlerin aşşağıdakidir. bu değerleri formülde yerine koyunca sonuç bulunacaktır.
Cevap A


TEST 24 - 14. Soru


arkadaşlar burada bilmemiz gereken şey kitaptaki formüllerdir bi tanesini örnek olarak veriyorum 
DL < DW < DU 
bu tarz 5 tane seçenek vardı yukarıdaki verilen değerler bu 5 denklemden hangisine denk geliyorsa bu sorunun cevabı da odur.
DL=1.07 , DU=1.83  bu değerleri denklemlere uygulayınca cevabı şu şekilde buluruz. bu verilere uygun olan 4-DU< DW < 4-DL dir bunun anlamı da 
“Negatif ardışık bağımlılık olup olmadığına karar verilemez”
Yani cevap A şıkkıdır.
Cevap A


Bu Haberi Paylaş

1 yorum